Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes vind ik erg lekker. Na een tijdje uitproberen ben ik bij dit recept uitgekomen. De gehaktballetjes smaken heerlijk in combinatie met de saus. Je kan de gehaktballetjes als hapjes serveren maar natuurlijk ook als diner eten. Ik eet de gehaktballetjes meestal met aardappelpuree of aardappels uit de oven en salade. Het recept wat ik gebruik komt van de AH met wat aanpassingen van mijn kant. 

Instructie

Hoe maak je het:

  • Doe het gehakt met de kruiden, melk ei paneermeel, piment peper en zout in een kom. Kneed alles goed door elkaar. (blijft het gehakt nat voeg dan nog wat paneermeel toe. Er gaat best veel paneermeel door het gehakt)

  • Draai kleine gehaktballetjes en leg op een bord. Dek het bord af met plasticfolie en zet 1 uur in de koelkast.

 

  • Zet een pan op het vuur. Schenk een beetje olijfolie in de pan en laat warm worden.

  • Bak de gehaktballetjes rondom bruin.

  • Schep de gehaktballetjes uit de pan en leg op een bord.

  • Giet het meeste vet uit de pan.

  • Pers een halve citroen uit boven de pan.

  • Voeg de bouillon, bloem, slagroom, 1 el jam, peper en zout toe en roer met een garde goed door elkaar.

  • Breng het mengsel aan de kook en laat 3-5 min. inkoken.

  • Warm in een steelpan 5 el jam op. De jam wordt dunner als hij warm is en kan dus als saus bij de gehaktballetjes gegeten worden.

  • Schep de gehaktballetjes weer terug in de pan en hussel door de saus.

zweedse gehaktballetjes

Eet smakelijk!!

 

Groetjes, Wil