Zachte witte bolletjes

Zo af en toe als ik veel tijd heb maak ik zelf witte bolletjes. Ik vind het leuk om te doen en ze smaken erg lekker. Je kan de bolletjes prima invriezen en zo heb je altijd lekkere bolletjes bij de hand. Het recept wat ik altijd gebruik komt uit het kookboek 'brood uit eigen oven' van Levine van Doorne.

Instructie

 

Hoe maak je het:

  • Smelt de boter en laat afkoelen tot deze lauwwarm is.

  • De melk moet tussen de 20-25 graden zijn. Is de melk te koud, verwarm dan kort.

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom.

  • Mix met een mixer met deeghaak alles gedurende 10-15 min. door elkaar. (het deeg is goed al je er een vliesje van kunt trekken)

  • Vet een kom ligt in met zonnebloemolie.

  • Vorm een bal van het deeg en leg in de kom. Draai 1x rond zodat alle kanten bedekt zijn met olie.

  • Dek de kom af met ingevet plasticfolie.

  • Laat op kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen. Laat het deeg in volume verdubbelen.

 

  • Vet het aanrecht ligt in met zonnebloemolie.

  • Stort het deeg op het aanrecht en duw rustig de lucht eruit.

  • Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes.

  • Bol het deeg op en laat onder ingevet plasticfolie 10 min. rusten.

 

  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.

  • Bol het deeg nogmaals op en leg op de bakplaat. (zorg voor genoeg tussenruimte)

  • Kluts het ei en bestrijk de broodjes ligt met het eimengsel.

  • Strooi desgewenst het sesamzaad of maanzaad over de broodjes.

  • Dek de broodjes af met ingevet plasticfolie.

  • Laat 1 uur rijzen. De broodjes moeten in volume verdubbelen.

 

  • Verwarm tijdens de 2de rijs de oven voor op 200 graden.

  • Bak de broodjes in 15-20 min. gaar en bruin.

  • Laat de broodjes afkoelen op het rooster.

 

 

Eet smakelijk!!

 

Groetjes, Wil