Zachte bruine bolletjes

Bolletjes maak ik niet zo heel vaak zelf. Ik vind het wel super leuk om te doen dus zo af en toe maak ik bolletjes. Zelfgemaakte bolletjes zijn super lekker en het is niet heel lastig om te maken. Je moet er wel de tijd voor nemen want het deeg moet rijzen en dat duurt even. Maar na al het wachten staan er heerlijke bolletjes op je tafel waarvan je heerlijk kan smullen. Met dit recept maak je ongeveer 14 bolletjes.

Instructie

 

Hoe maak je het:

  • Smelt de boter in een pannetje en laat de boter afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Verwarm de melk tot 20-25 graden.
  • Doe de tarwebloem, volkorenmeel, gist, zout, suiker, 2 eieren en de melk in een kom.
  • Voeg de boter toe en mix in 10-15 min. tot een deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
  • Vet een kom in met zonnebloemolie. 
  • Maak een bal van het deeg en leg in de kom. Draai het deeg 1x rond zodat het deeg rondom is bedekt met olie.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

 

  • Bestrijk je werkblad ligt met zonnebloemolie.
  • Stort het deeg op je werkblad en druk de lucht eruit.
  • Verdeel het deeg in 14 gelijke stukken.
  • Bol alle deegstukjes op en laat ze afgedekt 10 min. rusten.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Bol het deeg nogmaals op en leg de bolletjes op de bakplaten.
  • Kluts het overige ei en bestrijk de bolletjes met ei.
  • Dek de bakplaten af met plasticfolie en laat de bolletjes nog 1 uur rijzen.

 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bak de bolletjes in 15-20 min. bruin en gaar.
  • Haal de bolletjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. 
  • Bewaar de bolletjes luchtdicht, op de dag van het bakken zijn de bolletjes het lekkerst. 

 

Eet smakelijk!!

 

Groetjes, Wil