Ingrediënten
Voor de bodem:
- 125 gr. bloem
- 1 tl bakpoeder
- 90 gr. boter
- 50 gr. suiker
- 40 gr. licht bruine basterdsuiker
- ½ eidooier
- 1 citroen
- Snufje zout
- 150 gr. amandelspijs
- 1 ei
Verder nodig:
- 270 gr. stoofperen
- 170 ml stoofperensap
- 1 el maizena
- 250 ml slagroom
- 1½ tl kaneel
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 zakje klop-fix
Stoofperen staan heel geregeld bij ons op het menu. Ik maak meestal een grote pan vol en vries de peren dan in bakjes in. Zo kunnen we de hele winter genieten van heerlijke stoofperen. Ik heb deze keer de stoofperen gecombineerd met een taartje. Ik heb heerlijke sloffenbodems gemaakt. Ik heb daarop kaneelslagroom gespoten en daarbij heerlijke stoofperen gecombineerd. Het was een heerlijk taartje dat voor herhaling vatbaar is om te maken. Je kan dit recept gebruiken op 1 grote slof mee te maken of 6 kleine slofjes.
Instructie
Hoe maak je het:
- Maak eerst het deeg voor de bodem:
- Zeef de bloem en bakpoeder boven een kom.
- Voeg suiker, basterdsuiker, rasp van ½ citroen en een snufje zout toe.
- Meng alles goed door elkaar.
- Voeg de boter en eidooier toe en kneed tot het deeg een bal wordt.
- Verpak het deeg in plasticfolie, duw plat en leg 1 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng het spijs met ½ ei door elkaar.
- Doe het spijs mengsel in een spuitzak zonder spuitmondje.
- Bestrooi het werkblad licht met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 10 mm dikte.
- Druk met een ronde vorm van 10 cm doorsnee 6 deeg bodempjes uit.
- Leg de bodempjes in de vorm op de bakplaat.
- Spuit een laagje spijs op de bodempjes tot 1 cm van de rand.
- Bak de slof bodempjes in 15-20 min gaar.
- Laat de slof bodempjes 4-5 min. afkoelen in de vorm. Haal ze daarna uit de vorm.
- Laat de bodempjes volledig afkoelen op een rooster.
- Snij de stoofperen in stukjes.
- Doe het sap in een pan en breng aan de kook.
- Meng de maizena met een scheutje water tot een papje.
- Haal de pan van het vuur en voeg de maizena toe, roer goed door elkaar.
- Zet de pan terug op het vuur het laat 2-3 min. doorkoken.
- Haal de pan van het vuur en voeg de stoofperen toen en meng door elkaar.
- Laat de stoofperen gelei in de koelkast afkoelen.
- Klop de slagroom met de kaneel, vanillesuiker en klopfix stijf.
- Schep de slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
- Spuit een dun laagje slagroom op de bodempjes.
- Spuit langs de rand van de bodempjes toefjes slagroom .
- Schep per bodempje 1½-2 el stoofperen gelei op de bodempjes.
- Bewaar de sloffen in de koelkast.
Eet smakelijk!!
Groetjes, Wil