Ingrediënten
Voor de sinaasappelbavarois:
- 3 blaadjes gelatine
- 150 ml vers geperst sinaasappelsap
- 150 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
Voor de chocolademousse:
- 200 ml slagroom
- 2 eieren
- 35 gr. suiker
- 110 gr. pure chocolade
Verder nodig:
- 6 biscuitjes of andere lekkere koekjes
- 1 sinaasappel
- Sprinkles
- Amandelschaafsel

Sinaasappel en chocolade zijn een van mijn favoriete smaken. Bij elkaar zijn ze ook nog eens super lekker. Vandaar dat ik deze smaken samen voor een kerst toetje heb gebruikt. Ik heb sinaasappelbavarois gemaakt. Ik heb de bavarois in een kerstvormpje laten opstijven/bevriezen en ze daarna uit de vorm gehaald. Je kan zelf variëren met leuke vormpjes. Ik heb zelf chocolademousse gemaakt maar je kan ook kant en klare chocolademousse kopen in de winkel. Kortom, een leuk recept om te maken en je kan het meeste vooraf voorbereiden. Het recept is voor 6 personen.
Instructie
Hoe maak je het:
- Maak als eerste de sinaasappelbavarois:
- Week de gelatine in koud water.
- Schenk de sinaasappelsap in een kom.
- Klop de slagroom met de vanillesuiker lobbig.
- Los de gelatine met aanhangend water op in een pannetje.
- Schenk 3-4 el sinaasappelsap bij de gelatine in de pan en meng door elkaar.
- Meng de gelatine door de overige sinaasappelsap.
- Schenk de bavarois in een vormpje en laat opstijven in de koelkast of (als je een siliconen vorm gebruikt) bevriezen in de vriezer.
- Als de bavarois voldoende is opgesteven/bevroren kun je ze uit de vormpjes halen en in de koelkast bewaren tot gebruik.
- Voor de chocolademousse:
- Klop de slagroom lobbig.
- Smelt de chocolade in een hittebestendige kom au-bain-marie.
- Zet de chocolade apart tot verder gebruik.
- Doe de eieren en suiker in een hittebestendige kom en zet op een pan met zacht kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.
- Klop het mengsel met een mixer tot het ongeveer 70 graden is.
- Haal de kom van de pan en blijf mixer tot het mengsel op lichaamstemperatuur is.
- Spatel de gesmolten chocolade door het mengsel.
- Spatel de slagroom er rustig door.
- Laat de mousse 3 uur opstijven in de koelkast.
- Het samenstellen van het toetje:
- Maal de koekjes tot grove kruimels.
- Snij de schil van de sinaasappel en snijd partjes sinaasappel uit de velletjes.
- Verdeel de koekkruimels over 6 borden.
- Leg een sinaasappelbavarois vormpje op de koekkruimels.
- Schep met behulp van 2 lepels chocolademousse op het bord.
- Versier het bord met sprinkles, sinaasappelpartjes en amandelschaafsel.
- Serveer direct.
Eet smakelijk!!
Groetjes, Wil