Sinaasappel-amandelbrood

Af en toe maak ik zelf brood. Ik vind het erg leuk om te doen maar ik heb er niet altijd tijd voor. Dit sinaasappel-amandelbrood is heerlijk van smaak. Je bent een tijdje bezig en je hebt best wat wachttijd i.v.m. het rijzen maar je hebt dan wel een heerlijk brood. Ik heb dit recept uit het boek: brood uit eigen oven van Levine van Doorne. Een fantastisch boek om te hebben en uit te bakken.

Instructie

Hoe maak je het:

  • Doe voor het deeg de bloem, gist, zout, suiker, roomboter en melk in een kom en mix 10-15 min. tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. (controleer of het deeg goed gekneed is. Je kan dit weten als je een vliesje kan trekken in je deeg)

  • Vet een kom licht in met zonnebloemolie.

  • Vorm een bal van het deeg en doe de deegbal in de kom. Draai de deegbal 1 keer rond zodat alle kanten bedekt zijn met een beetje olie.

  • Vet een stuk plasticfolie in met zonnebloemolie en doe dat om de kom heen zodat er geen lucht meer bij kan.

  • Zet de deeg op een warme plaats en laat het 60-75 min. rijzen. Het deeg moet zijn verdubbeld. ( het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan)

  • Vet het aanrecht licht in met zonnebloemolie en stort het deeg op het aanrecht. Duw de lucht uit het deeg.

  • Bol het deeg losjes op en laat afgedekt met plasticfolie 20 min. rusten.

  • Maak de vulling.

  • Meng de boter, suiker, sinaasappelrasp en sinaasappelsap in een schaaltje door elkaar. Laat dit staan tot gebruik.

  • Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoek van ongeveer 40x25 cm.

  • Bestrijk het deeg met de sinaasappelboter. Laat een strook van ongeveer 2 cm aan de lange kant vrij.

  • Hak de amandelen fijn en strooi over de sinaasappelboter.

  • Rol het deeg stevig op en knijp de naad dicht.

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de deegrol met de naad naar beneden op de bakplaat.

  • Snij of knip het deeg om de 3 a 4 cm in maar laat de onderkant aan elkaar zitten zodat het wel 1 brood blijft.

  • Leg de stukje deeg afwisselend naar links en rechts.

  • Vet weer een stuk plasticfolie in met zonnebloemolie en dek het brood hier mee af.

  • Laat het brood ongeveer 45 min. rijzen tot het volume is verdubbeld. ( het deeg is goed als je het met een natte vinger in duwt en het veert langzaam terug)

  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

  • Bak het brood in ongeveer 25 min. gaar en bruin.

  • Laat het brood op een rooster afkoelen.

  • Maak de glazuur als het brood uit de oven komt.

  • Doe de poedersuiker en het water in een pannetje en breng aan de kook op middelhoog vuur.

  • Zet het vuur zachter en laat ongeveer 3 min. doorkoken.

  • Roer de sinaasappelsap erdoor.

  • Strijk de glazuur met een kwastje over het brood als dat nog warm is.

sinaasappel-amandelbrood

Eet smakelijk!!

 

Groetjes, Wil