Ingrediënten
Voor het deeg:
- 500 gr. bloem
- 10 gr. zout
- 12 gr. gedroogde gist
- 50 gr. suiker
- 25 gr. boter
- 1 ei
- 235 ml melk
- 250 gr. koude boter
Voor de vulling:
- 180 gr. pecannoten
- 75 ml ahornsiroop
- 75 gr. lichtbruine basterdsuiker
- 50 gr. boter
Verder nodig:
- 1 ei
- ahornsiroop
Ik koop bij de bakker wel eens pecanvlechten. Ik vind ze erg lekker. Nu was ik aan het bladeren in de bakbijbel van Rutger v/d Broek en zag daar het recept staan van de pecanvlechten. Toen ik tijd had ben ik ze gaan maken. Je moet er wel even tijd voor nemen want het deeg moet tussendoor telkens koelen in de koelkast. Maar als je de pecanvlechten dan eet dan is dat wachten zeker de moeite waard geweest want ze zijn heel erg lekker. Met dit recept maak je 16 broodjes.
Instructie
Hoe maak je het:
- Meng de bloem, zout, gist, suiker, 25 gr. boter, ei en melk tot een soepel deeg.
- Maak er een bol van en verpak in plasticfolie.
- Leg het deeg 30 min. in de koelkast.
- Leg de 250 gr. boter tussen 2 vellen plasticfolie en rol de boter tot een vierkant met een dikte van 1 cm.
- Bestrooi het aanrecht licht met bloem.
- Leg de deegbol op het aanrecht en duw een beetje plat.
- Rol 4 punten aan het deeg.
- Leg de plak boter in het midden op het deeg en vouw de punten eroverheen zodat de boter volledig is bedekt.
- Rol het deeg uit in de lengte zodat het 3x zo lang is.
- Vouw het deeg in drieën.
- Draai het deeg een kwartslag en rol het nu uit tot het 3x zo breed is.
- Vouw het deeg weer in drieën en verpak in plasticfolie.
- Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
- Rol het deeg nog 1x uit in de eerste richting en vouw weer in drieën.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het deeg 30 min. rusten in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
- Verdeel de pecannoten over een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
- Rooster de pecannoten in 8-10 min. goudbruin.
- Haal de noten uit de oven en laat ze afkoelen.
- Leg 30 gr. pecannoten apart.
- Doe de overige pecannoten in een hakmolentje en hak ze grof.
- Voeg de ahornsiroop, basterdsuiker en de boter toe en meng tot een homogene massa.
- Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven aanrecht tot een lap van 60x40 cm.
- Snij 16 rechthoeken van 15x10 cm uit.
- Snij de deegplakken in aan beide korte zijden.
- Verdeel de vulling over de deegplakken.
- Vouw de deegranden over elkaar zodat er een soort vlecht ontstaat.
- Leg de pecanvlechten op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
- Bedek de pacanvlechten met plasticfolie en laat ze 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Klop het ei los en bestrijk de pecanvlechten met ei.
- Bak de pacanvlechten in 15-25 min. gaar en bruin.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
- Hak de overige pecannoten grof.
- Serveer de broodjes met de overige pecannoten en ahornsiroop.
Eet smakelijk!!
Groetjes, Wil