Oranjekoek

Oranjekoek stond al een tijd op mijn lijstje om eens zelf te maken. In Saakje's zoete bakboek kwam ik een recept tegen voor oranjekoek en die heb ik gemaakt. Het is een heerlijke koek. Het deeg is best wel plakkerig dus dat kan een beetje lastig werken zijn maar verder is het geen ingewikkeld recept. Zeker een recept om nog eens te maken.

Instructie

 

Hoe maak je het:

  • Meng bloem, basterdsuiker, bakpoeder, roomboter, ei, water, anijszaad, nootmuskaat, zout en de rasp van de sinaasappel met een mixer tot een samenhangend deeg.

  • Het is plakkerig deeg maar dat hoort zo.

  • Verpak het deeg in plasticfolie en bewaar en leg 1 uur in de koelkast.

 

  • Maak ondertussen het spijs.

  • Meng in een kom het amandelmeel, suiker, ei en rasp van een halve citroen met een mixer door elkaar.

  • Dek de kom af met plasticfolie en bewaar tot verder gebruik.

 

  • Verwarm de oven voor op 165 graden.

  • Vet een bakvorm van 18x26 in en bekleed met bakpapier.

  • Bestuif het aanrecht met bloem.

  • Verdeel het deeg in 2 delen.

  • Rol het deeg uit in de grote van de bakvorm.

  • Bekleed de bakvorm met een deegplak.

  • Verdeel het amandelspijs over de deegplak.

  • Rol het overige deeg uit en leg dat over het amandelspijs.

  • Bak de koek 30 min. in de oven. (de bovenkant blijft er wat licht uitzien maar laat de koek niet langer bakken)

  • Laat de koek afkoelen op een rooster.

 

  • Meng voor het glazuur de poedersuiker met de bessensap.

  • Smeer het glazuur met behulp van een paletmes over de koek.

  • Laat het glazuur uitharden.

 

  • Klop de slagroom met vanillesuiker en klop-fix stijf.

  • Doe een gekarteld spuitmondje in een spuitzak.

  • Schep de slagroom in de spuitzak en spuit toefjes slagroom op de oranjekoek.

  • Je kan op elk toefje eventueel een vruchtje leggen.

oranjekoek

Eet smakelijk!!

 

Groetjes, Wil