Ingrediënten
- 100 gr. boter
- 230 gr. suiker
- 2 eieren
- 1 citroen
- 250 gr. bloem
- Zonnebloemolie
Kniepertjes zijn flinterdunne knapperige koekjes die ze in Drenthe maken. Vroeger hadden wij buren uit Drenthe en zij bakten elk jaar kniepertjes. Wij kregen ook altijd een stapel kniepertjes, heerlijk! Toen ik zelf veel ging bakken heb ik een kniepertjesijzer gekocht zodat ik ze zelf kan maken. Ik deel nu het recept met jullie zoals ik ze altijd maak. Met dit recept maak je 25-30 kniepertjes.
Instructie
Hoe maak je het:
- Doe boter, suiker en eieren in een kom van de mixer en mix schuimig.
- Was de citroen en dep droog.
- Rasp de schil van ½ citroen en voeg toe aan de boter.
- Voeg de bloem lepel voor lepel toe aan de boter en mix door elkaar.
- Haal het deeg uit de kom en verpak in plasticfolie.
- Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
- Draai balletjes van het deeg ter grote van kleine gehaktballetjes.
- Laat het kniepertjesijzer goed warm worden. (ik zet het ijzer nooit op de hoogste stand want dan verbranden de kniepertjes erg snel. Het is even uitproberen wat het beste gaat bij jou ijzer.)
- Vet het ijzer ligt in met zonnebloemolie.
- Leg een balletje deeg op het ijzer en doe het ijzer dicht.
- Bak het kniepertje licht bruin.
- Haal het kniepertje met een spatel voorzichtig van het ijzer en laat afkoelen op een rooster. (de kniepertjes zijn heel zacht als ze uit het ijzer komen. Als de kniepertjes zijn afgekoeld zijn ze niet meer zacht)
- Bak zo alle kniepertjes. Vet telkens opnieuw je ijzer in.
- Bewaar de afgekoelde kniepertjes luchtdicht, ze zijn zo een paar weken houdbaar.
Eet smakelijk!!
Groetjes, Wil