Ingrediënten
Voor het deeg:
- 14 gr. gedroogde gist
- 120 gr. melk
- 1 ei
- 280 gr. tarwebloem
- 20 gr. suiker
- 5 gr. zout
- 25 gr. roomboter
Voor de vulling:
- 25 gr boter
- 25 gr amandelmeel
- 25 gr poedersuiker
- ½ ei
- 10 gr. tarwebloem
- Snufje zout
- 125 gr. banketbakkersroom
- 50 gr. rozijnen
- 1 ei
Voor de glazuur:
- 50 gr. poedersuiker
- 1-2 el water
Een tijdje geleden heb ik een nieuw bakboek gekregen. Er staan heerlijke recepten in dit bakboek. Dit recept is er een van. Het is een Noors recept van een broodkrans. Dit recept heeft natuurlijk ook een Noorse naam maar die kan ik niet uitspreken. Gelukkig wordt deze broodkrans ook wel klippekrans genoemd. Het recept komt uit het wereld bakboek van Stefan Elias. Ik heb een aantal dingen aangepast uit dit recept. Dus wil je iets heel lekkers op tafel wat er ook nog mooi uitziet? Probeer deze broodkrans dan eens! De broodkrans is het lekkerst om te eten op de dag zelf.
Instructie
Hoe maak je het:
- Meng in een kom de gist, melk en ei door elkaar.
- Voeg tarwebloem, suiker, zout en boter toe.
- Kneed met een mixer met deeghaak in 5-6 min. tot een soepel deeg.
- Laat het deeg onder een theedoek 30 min. rusten.
- Maak ondertussen de vulling:
- Doe de boter, amandelmeel, poedersuiker, ½ ei, tarwebloem en zout in een hakmolentje en meng door elkaar tot een pasta.
- Zet de banketbakkersroom en de rozijnen klaar op je werkblad.
- Kluts het ei in een schaaltje.
- Bestrooi je werkblad met bloem.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 25x50 cm.
- Bestrijk het deeg met de frangipane. (amandelpasta uit het hakmolentje) Laat aan de lange kant ongeveer 4 cm vrij.
- Verdeel vervolgens de banketbakkersroom over het deeg.
- Strooi de rozijnen over het deeg.
- Rol het deeg strak op vanaf de lange kant tot aan het lege gedeelte deeg.
- Bestrijk het lege gedeelte deeg met ei en rol het deeg helemaal op
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg het deeg in een cirkel op het bakpapier.
- Duw de uiteinden voorzichtig aan elkaar vast.
- Snij om de 3 cm het deeg in totdat het net niet helemaal door is.
- Leg de ene stukje deeg naar binnen in de krans en het andere stukje naar buiten.
- Dek de krans af met een theedoek en laat 1 uur nazijzen.
- Bestrijk de broodkrans voor hij in de oven gaat met ei.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Bak de broodkrans in 20 min. gaar en bruin.
- Haal de broodkrans uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
- Meng de poedersuiker met het water door elkaar tot je een glazuur hebt.
- Doe de glazuur in een spuitzak en spuit streepjes glazuur over de broodkrans.
Eet smakelijk!!
Groetjes, Wil