Kerstbroodjes

Deze broodjes vinden wij heel erg lekker. Je maakt eerst het deeg voor deze broodjes. Vervolgens vul je de broodjes met tutti frutti, rozijnen en cranberry´s. Als je de broodjes aan het bakken bent ruikt het in huis al heerlijk. De broodjes smaken net zo lekker als ze ruiken. Met dit recept maak je 6-7 broodjes. Je kan het recept makkelijk verdubbelen als je meer broodjes wilt. Gebruik dan wel een ruimere vorm om de broodjes in te bakken.

 

Instructie

 

Hoe maak je het:

  • Verwarm de melk tot deze lauw-warm is.
  • Doe de melk, gist en 1 tl suiker in een kom en roer door elkaar.Laat het mengsel 10 min. op een warme plek staan tot het mengsel schuimig wordt. 

 

  • Doe de bloem, suiker en een snufje  zout in een kom.
  • Meng met een mixer met deeghaak door elkaar.
  • Zet de mixer op een lage stand en giet langzaam het gistmengsel in de kom.
  • Kluts het ei en voeg die ook toe aan het bloem mengsel.
  • Laat het deeg op een lage snelheid zo'n 10 min. kneden. 
  • Snij de boter in blokjes en voeg blokje voor blokje toe tot de boter is opgenomen in het deeg.
  • Vet een kom ligt in met zonnebloemolie en doe het deeg in de kom.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat op een warme plaats 1,5 uur rijzen.

 

  • Snij de tutti frutti in kleine stukjes.
  • Doe de tutti frutti, rozijnen en cranberry´s in een schaaltje. 
  • Schenk lauw-warm water bij het fruit en laat het wellen. 

 

  • Was de sinaasappel en dep droog.
  • Rasp de oranje schil van de sinaasappel en meng door de boter.
  • Giet het fruit in een zeef zodat het vocht eruit kan lopen.
  • Meng 2 el banketbakkersroompoeder door de vruchten.
  • Bestrooi je werkblad met een beetje bloem.
  • Duw de lucht uit je deeg. Rol je deeg uit tot een rechthoek 4-5 mm dikte.
  • Bestrijk het deeg met het botermengsel, laat aan de korte kant een strook van 4-5 cm onbedekt van boter.
  • Strooi de basterdsuiker over de boter.
  • Verdeel het fruit over de suiker.
  • Rol het deeg op en begin aan de korte kant met vulling.
  • Snij het deeg in 6-7 plakken.
  • Bekleed een vorm van 20x20 met bakpapier.
  • Leg de deegplakken in de vorm en dek af met plasticfolie. 
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.

 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Kluts het ei en bestrijk de broodjes met ei.
  • Strooi parelsuiker over de broodjes.
  • Bak de broodjes in 30-35 min. knapperig en bruin.
  • Haal de broodjes uit de oven en laat afkoelen een rooster.
  • Meng de poedersuiker met het water tot een glazuur.
  • Spuit het glazuur over de broodjes en serveer direct. 

 

Eet smakelijk!!

 

Groetjes, Wil