Ingrediënten
Voor de soezen:
-
100 ml water
-
100 ml melk
-
100 gr. Boter
-
100 gr. Bloem
-
Snufje zout
-
4-5 eieren
Voor de karamel met licor 43:
-
330 gr. Suiker
-
200 ml Slagroom
-
150 gr. Boter
-
Snufje zout
-
Licor 43 (naar smaak toevoegen)
Verder nodig:
-
250 ml slagroom
-
1 zakje klop-fix

Ik was een tijdje geleden op een beurs en daar proefde ik karamel met licor 43. Dat was zo lekker dat ik besloot het gelijk zelf te gaan maken. Je kan de karamelsaus met licor 43 heel goed gebruiken in baksels en dessert. De licor 43 moet je naar smaak toevoegen, ik gebruikte een flinke scheut.
Instructie
Hoe maak je het:
-
Je start met het maken van de karamel met licor 43.
-
Doe de suiker in een pan en laat rustig smelten. Schud af en toe met de pan zodat alle suiker smelt tot karamel.
-
Verwarm in een andere pan ondertussen de slagroom tot tegen het kookpunt.
-
Als alle suiker is gesmolten voeg je de slagroom toe. (Pas op: het gaat erg bubbelen!!) Roer dit goed door.
-
Haal de pan van het vuur en voeg de boter toe. Roer rustig door tot alle boter is opgenomen.
-
Voeg een snufje zout toe en roer dit er ook doorheen.
-
Voeg naar eigen smaakt licor 43 toe en roer door de karamelsaus.
-
Giet de karamel in een schaal, doe er een plasticfolie over en laat afkoelen.
-
Ga verder met het maken van de soezen.
-
Verwarm de oven voor op 210 graden.
-
Doe de melk, water, boter en zout in een pan.
-
Smelt de boter voor het mengsel kookt.
-
Neem de pan van het vuur en voeg de bloem in 1x toe. Roer goed door.
-
Zet de pan terug op het vuur en blijf 2-3 min. roeren zodat de bloem kan garen. (Dit maakt een sissend geluid en het blijft een beetje aan de bodem plakken.)
-
Doe het deeg in een kom en roer even los.
-
Laat het deeg vervolgens een paar minuten rusten.
-
Voeg 1 voor 1 de eieren toe en roer het deeg goed door.
-
Als het deeg goed vloeibaar is (niet te want dan kan je het niet spuiten) doe je het in een spuitzak.
-
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
-
Spuit het deeg in een cirkel van 3-4 cm op de bakplaat. (zorg voor genoeg tussenruimte)
-
Bak de soezen in ongeveer 25-35 min. gaar en bruin.
-
Haal de soezen uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
-
Klop de slagroom met de klop-fix en 2 el karamel-licor 43 saus stijf.
-
Doe de slagroom in een spuitzak.
-
Snij de soezen horizontaal open.
-
Spuit de slagroom in de soezen en zet de bovenkant van de soes op de vulling.
-
Doe 3 el karamel-licor 43 saus in een spuitzak.
-
Knip een klein puntje af van de spuitzak en spuit de karamel in streepjes over de soezen.
-
Serveer direct.
Eet smakelijk!!
Groetjes, Wil