Ingrediënten
- 200 gr bloem
- 125 gr. boter
- 100 gr. licht bruine basterdsuiker
- Snufje zout
- 1 el water
- 1 volle el speculaaskruiden
- 150 gr. amandelspijs
- 1 citroen
- Amandelschaafsel
Deze koeken zijn een variatie op de gewone gevulde koek. Deze koeken hebben een heerlijke smaak door de speculaaskruiden gekregen. Ook is de bovenkant bestrooid met amandelschaafsel en dat geeft ook een lekkere smaak aan de koeken. Ik gebruikte voor deze koeken een steker van 6 en een van 7 cm doorsnee. Met dit recept maak je zo´n 12 koeken.
Instructie
Hoe maak je het:
- Kneed de bloem, boter, basterdsuiker, zout, water en speculaaskruiden tot een deegbal.
- Verpak het deeg in plasticfolie en leg 45-60 min. in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Meng het amandelspijs met ½ ei door elkaar.
- Doe de spijs in een spuitzak.
- Bestrooi je werkblad met een beetje bloem.
- Rol je deeg uit tot een dikte van 2-3 mm.
- Steek 12 ringen uit van 6 cm doorsnee en steek 12 ringen uit van 7 cm doorsnee. ( Het kan zijn dat je niet alle cirkels in een keer kan uitsteken, kneed de deegrestjes kort door tot een deegbal en rol weer uit)
- Leg de cirkels van 6 cm doorsnee op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
- Spuit het amandelspijs op de cirkels. Laat een rand van ½ cm aan de buitenkant vrij.
- Bestrijk de vrije rand met ei.
- Leg de grotere cirkels op de kleinere cirkels en duw de randen goed vast.
- Bestrijk de koeken met ei.
- Strooi op alle koeken amandelschaafsel en duw een beetje aan.
- Bak de koeken in 15-18 min. gaar en bruin.
- Laat de koeken afkoelen op een rooster.
- Bewaar de koeken luchtdicht in een trommel.
Eet smakelijk!!
Groetjes, Wil