Ingrediënten
Voor de broodjes:
- 175 gr. bloem
- ½ tl bakpoeder
- 7 gr. gist
- 25 gr. suiker
- 2 gr. zout
- 62 ml lauw-warme melk
- 1 tl zonnebloemolie
Voor de vulling:
- 3 speklappen
- 2 el sojasaus
- 3 el zoete chilisaus
- 2 el zonnebloemolie
- Bosuien
- Sesamzaadjes
Gestoomde broodjes maken stond al heel lang op mijn baklijstje. Ik durfde er niet zo goed aan te beginnen omdat ik dacht dat het niet zou lukken. Ondertussen heb ik deze gestoomde broodjes al een heel aantal keer gemaakt want ze zijn zo lekker. Als vulling kan je natuurlijk variëren maar ik kies graag voor deze heerlijke krokante speklapjes. De speklapjes passen erg goed qua smaak bij de broodjes. De bosui en de sesamzaadjes maken deze broodjes helemaal af. Heb je dus een stoommandje in de kast staan? Ga lekker aan de slag en voor je het weet heb je een heerlijke maaltijd op tafel staan.
Instructie
Hoe maak je het:
- Meng in een kom van de mixer de bloem, bakpoeder, gist, suiker, zout en melk.
- Kneed kort door elkaar tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
- Voeg de zonnebloemolie toe en het deeg 10 min.
- Vet een kom in met zonnebloemolie en leg het deeg in de kom.
- Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Vet je werkblad in met zonnebloemolie.
- Kneed het deeg kort door en verdeel het in 5 gelijke delen.
- Rol het deeg uit tot een ovaal. Leg een stukje bakpapier tussen het deeg en vouw het deeg dubbel.
- Doe dit bij alle deegbolletjes.
- Leg het deeg op een bakpapier en leg er een schone theedoek over.
- Laat het deeg 30 min. rusten.
- Verwarm ondertussen een pan met water en zet de stoommandjes erop.
- Snij ondertussen de speklappen in smalle reepjes.
- Meng sojasaus, chilisaus en zonnebloemolie door elkaar.
- Meng de speklapreepjes door de marinade.
- Laat de speklapreepjes kort marineren.
- Knip ondertussen 5 stukjes bakpapier.
- Leg de broodjes op een stukje bakpapier in het stoommandje.
- Stoom de broodjes in 11-13 min. gaar.
- Bak ondertussen de speklapreepjes in een pan op hoog vuur gaar.
- Snij de bosui in ringen.
- Haal de broodjes voorzichtig uit de stoommandjes (pas op de stoom is erg heet).
- Verwijder het stukje bakpapier aan de binnenkant van het broodje.
- Beleg het broodje met de speklapreepjes, bosui en bestrooi met sesamzaadjes.
Eet smakelijk!!
Groetjes, Wil