Ingrediënten
Voor het deeg:
- 300 gr. bloem
- 180 gr. boter
- Snufje zout
- 1 eidooier
- 2-3 el ijswater
- Verse kruiden naar smaak (rozemarijn of tijm)
Voor de vulling:
- 250 gr. rundergehakt
- 1 rode ui
- Italiaanse kruiden
- 1-2 el ketchup
- 125 ml crème fraiche
- 1 zakje aardappelschijfjes
Verder nodig:
- 4-5 el melk
- Sesamzaadjes
- Nigellazaadjes

Ik heb een heerlijke galette gemaakt als avondeten. Meestal zie je een zoete vulling voor een galette. Ik heb deze keer een hartige vulling gemaakt. Bij ons viel de galette heel erg in de smaak. Ook de kinderen vonden deze galette erg lekker. Ik heb rundergehakt gebruikt voor de galette. Ik serveer de galette altijd met een frisse salade omdat in de galette zelf geen groenten zitten. De galette is voor ongeveer 3 personen.
Instructie
Hoe maak je het:
- Maak eerst het deeg:
- Hak de kruiden fijn.
- Schep de bloem in een kom.
- Snij de boter in stukjes en meng door de bloem met je vingertoppen zodat er kruimels ontstaan.
- Voeg het zout, de eidooier, het ijswater en de kruiden toe en kneed tot een deeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat 1 uur koud worden in de koelkast.
- Bak het gehakt rul in een pan zonder olie of boter.
- Pel de ui en snipper de ui.
- Voeg de ui toe aan het gehakt en fruit mee.
- Voeg Italiaanse kruiden naar smaak, ketchup en crème fraîche toe.
- Meng door elkaar en bak nog 2-3 min.
- Schep het gehakt uit de pan en laat het vet eruit lekken. Laat het gehakt afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 195 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Haal het deeg uit de koelkast.
- Bestuif je werkblad en rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 mm dikte.
- Leg het deeg op de bakplaat.
- Verdeel het gehakt over het deeg maar laat de buitenste 5 cm vrij van gehakt.
- Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs op het gehakt.
- Sla de buitenste rand naar binnen dus een stukje over de aardappelschijfjes heen.
- Bestrijk de galette met melk.
- Strooi sesamzaadjes en nigellazaadjes over de rand.
- Bak de galette in 30-32 min. gaar en bruin.
- Serveer de galette direct met een lekkere salade.
Eet smakelijk!!
Groetjes, Wil