Ingrediënten
Voor de chocoladebiscuit:
- 4 eieren
- 5 el water
- Snufje zout
- 150 gr. suiker
- 75 gr. maizena
- 75 gr. bloem
- 25 gr. cacao
- 3 tl bakpoeder
Voor de frambozenbavarois:
- 200 gr. frambozen
- ½ citroen
- 200 ml slagroom
- 2 el suiker
- 3 blaadjes gelatine
Voor de botercrème:
- 150 gr. frambozen
- 180 gr. boter
- 60 gr. witte basterdsuiker
- 200 gr. banketbakkersroom
Verder nodig:
- Chocolade decoratie
Ik wilde al een tijdje een frambozen-chocoladetaart maken, gewoon omdat ik frambozen en chocolade een heerlijke combinatie vindt. De taart is erg mooi geworden en smaakt heerlijk. Bewaar de taart in de koelkast maar haal hem ruim voordat je de taart gaat eten uit de koelkast zodat de botercrème op kamertemperatuur kan komen.
In dit recept gebruik ik acetaatfolie. Dit is een soort dik plasticfolie waardoor je een hele strakke taart krijgt. Heb je dit niet in huis dan hoef je het niet te gebruiken. Je hebt dan iets meer werk met het afstrijken van de taart. De taart is voor 8 personen.
Instructie
Hoe maak je het:
- Je start met het maken van de chocoladebiscuit.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Splits de eieren.
- Klop de eiwitten met het water en zout stijf.
- Voeg tijdens het kloppen geleidelijk de suiker toe.
- Voeg de eidooiers 1 voor 1 toe en mix totdat ze opgenomen zijn in het beslag.
- Meng de maizena, bloem, cacao en bakpoeder door elkaar.
- Zeef het bloemmengsel boven het beslag en spatel rustig door elkaar.
- Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in en bekleed met bakpapier.
- Schenk het beslag in de springvorm en bak de biscuit in 30-35 min. gaar.
- Controleer met behulp van een satéprikker of de biscuit gaar is.
- Haal de biscuit uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
- Je gaat nu verder met het maken van de bavarois.
- Week de gelatine in koud water.
- Doe de frambozen in een pan.
- Pers het sap uit de halve citroen en voeg toe aan de frambozen.
- Breng de frambozen aan de kook en laat 3-4 min. doorkoken.
- Duw de frambozen door een zeef zodat de pitjes achterblijven in de zeef.
- Roer de gelatine door de frambozenpuree en laat afkoelen tot lichaamstemperatuur.
- Klop de slagroom met de suiker lobbig.
- Spatel de slagroom door de frambozenpuree.
- Snij de chocoladebiscuit 2x horizontaal doormidden.
- Maak de rand van de springvorm vochtig en bekleed met acetaatfolie.
- Leg de bodem plak van de biscuit in een springvorm.
- Giet de helft van de bavarois in de springvorm.
- Leg de midden plak biscuit op de bavarois en druk voorzichtig aan.
- Giet de overige bavarois in de springvorm.
- Leg de bovenste plak biscuit op de bavarois en druk voorzichtig aan.
- Zet de taart 3-4 uur in de koelkast zodat de bavarois kan opstijven.
- Je gaat nu de botercrème maken.
- Pureer de frambozen en duw ze door een zeef.
- Doe de frambozenpuree in een pannetje en breng al roerend aan de kook.
- Laat de puree inkoken totdat je 3-4 el puree over hebt.
- Laat de puree afkoelen.
- Klop de boter met de suiker tot een bleekgele massa.
- Voeg de banketbakkersroom toe en mix in 10 min. tot een luchtige botercrème.
- Voeg de frambozenpuree toe en mix nog 5 min. door elkaar.
- Doe de botercrème in een spuitzak.
- Bestrijk de taart rondom met botercrème.
- Spuit toeven botercrème op de bovenkant.
- Decoreer met chocolade decoraties.
Eet smakelijk!!
Groetjes, Wil