Fougasse met verse kruiden

Een fougasse is een frans boord met openingen erin. Het smaakt heerlijk bij de soep op bij allerlei dips en salade´s. Een aantal jaren geleden heb ik voor het eerst een fougasse gegeten. Dat was toen we op vakantie in Engeland waren. We waren in Londen en hebben toen een heerlijke verse fougasse met verse kruiden gegeten in een restaurant. Sindsdien staat een fougasse op mijn baklijstje. Dit recept ga ik zeker vaker maken want de fougasse met verse kruiden viel erg in de smaak. Met dit recept maak je 2 fougasse. 

 

Instructie

 

Hoe maak je het:

  • Doe tarwebloem, zout, gist, olijfolie en de helft van het water in een kom.
  • Mix op lage snelheid door elkaar.
  • Voeg geleidelijk de rest van het water toe en mix op gemiddelde snelheid 9-10 min.
  • Voeg rozemarijn, salie, tijm en oregano toe en mix tot de kruiden goed verdeeld zijn in het deeg. 
  • Vet een schaal of kom in met olijfolie en stort het deeg in de schaal/kom.
  • Dek af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld. 

 

  • Strooi bloem op je werkblad en stort het deeg op je werkblad. 
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. 
  • Leg het deeg op 2 bakplaten die bekleed zijn met bakpapier.
  • Duw het deeg tot een platte ovaal.
  • Snij met een pizzames 2 openingen in het midden van het brood. Stop 2 sm voor het uiteinde van het brood.
  • Zet aan beide kanten van de midden openingen 6 schuine sneden.
  • Trek het deeg voorzichtig iets uit elkaar zodat de openingen beter te zien zijn.
  • Dek het deeg af met plasticfolie (zorg ervoor dat het folie het deeg niet raakt) en laat het deeg nog 20 min. narijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.

 

  • Bestrijk de fougasse met olijfolie en bestrooi met oregano.
  • Bak de fougasse in 18-20 min. gaar en bruin.
  • Bestrijk de fougasse direct met olijfolie als deze uit de oven komt. 
  • Strooi grof zeezout over de fougasse. 
  • Laat de fougasse afkoelen.
  • Serveer met soep of een dipsausje. 

 

Eet smakelijk!!

 

Groetjes, Wil