Ingrediënten
- 230 gr. boter
- 150 gr. witte basterdsuiker
- 1 eidooier
- Snufje zout
- 285 gr. bloem
- 1 el water
- 1½ tl vanille extract
- 15 gr. cacaopoeder
Dambord koekjes zijn koekjes die met 2 kleuren deeg worden gemaakt. Het witte deeg is met vanille en het donkere deeg is met cacaopoeder. Deze koekjes zijn even een precies werkje om te maken waarvoor ik dan ook een liniaal gebruik. Tussendoor moet het deeg wel koelen in de koelkast. Je bent dus wel even bezig met deze koekjes, maar als ze klaar zijn heb je een trommel vol heerlijke koekjes. Met dit recept maak je zo´n 30 koekjes.
Instructie
Hoe maak je het:
- Mix de boter en witte basterdsuiker romig.
- Voeg de eidooier toe en mix door elkaar tot de eidooier is opgenomen.
- Voeg het snufje zout toe en meng door elkaar.
- Voeg de bloem toe en kneed tot een deeg.
- Voeg 1 el water door het deeg.
- Verdeel het deeg in 2 gelijke delen.
- Voeg aan het ene deel deeg de vanille extract toe en kneed door elkaar.
- Voeg aan het andere deel de cacaopoeder toe en kneed door elkaar.
- Verpak alle twee de delen deeg in plasticfolie en leg 30 min. in de koelkast.
- Bestrooi je werkblad met wat bloem.
- Rol het chocoladedeeg uit in een rechthoek met een dikte van ongeveer 1 cm.
- Snij de randen van het deeg eraf zodat je strakke kanten hebt.
- Snij repen van 1,5 cm dikte uit het deeg.
- Leg de deegreepjes even apart weg tot verder gebruik.
- Rol het vanilledeeg in een rechthoek uit tot een dikte van ongeveer 1 cm.
- Snij de randen van het deeg eraf zodat je strakke kanten hebt.
- Snij repen van 1,5 cm dikte uit het deeg.
- Stapel nu de deegreepjes om en om naast elkaar zodat er een dambordpatroon ontstaat.
- Ik had nog wat restjes deeg over. Dit deeg heb ik dun uitgerold en om de dambord koekjes gewikkeld. Dit kan je doen maar is niet noodzakelijk. De koekjes zijn op deze manier wel wat steviger.
- Verpak de koekjes in plasticfolie en leg 30 min. in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snij plakjes van 1 cm dikte van het deeg.
- Leg de plakjes deeg op het bakpapier.
- Bak de koekjes in 20-22 min. gaar.
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!!
Groetjes, Wil