Ingrediënten
Voor het deeg:
- 175 gr. bloem
- 100 gr. koude boter
- 25 gr. poedersuiker
- 1 eidooier
- 1 el ijskoud water
Voor de citroenvulling:
- 2 ½ ei
- 62 ml slagroom
- 112 gr. suiker
- Rasp van 2 citroenen
- 75 ml citroensap
Voor de meringue:
- 2 eiwitten
- 125 gr. suiker
Citroen gebruik ik heel vaak in de keuken. Het is een zeer veelzijdig product. Citroentaartjes zijn bij mij een favoriet in de zomer. Ook in de winter vind ik ze heerlijk hoor. Je kan de citroentaartjes prima zo serveren met een beetje poedersuiker erop. Ik vind de taartjes ook erg lekker met een flinke toef meringue erop. De meringue brand ik dan met een gasbrander mooi bruin. Al met al een heerlijk taartje om te eten. Je maakt met dit recept 6 taartjes.
Instructie
Hoe maak je het:
- Maak eerst het deeg:
- Meng bloem, boter en poedersuiker in een keukenmachine tot grove kruimels.
- Voeg de eidooier en het water toe en maal kort door elkaar.
- Stort het deeg uit en kneed kort door tot je een deegbal hebt.
- Verpak het deeg in plasticfolie en leg 15-20 min. in de koelkast.
- Vet de vormpjes in en bestrooi met bloem. Klop het overtollige bloem uit de vormpjes.
- Bestrooi je werkblad met bloem.
- Rol het deeg uit tot een dikte van 3-4 mm.
- Bekleed de vormpjes met deeg en druk de randen goed aan.
- Zet de vormpjes voor 30 min. in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Knip stukjes bakpapier die in de vormpjes passen.
- Leg de stukjes bakpapier in de vormpjes en schenk een steunvulling in de vormpjes.
- Bak het deeg 10-11 min.
- Verwijder de steunvulling en het bakpapier.
- Zet de vormpjes opnieuw in de oven en bak ze nog 8-10 min. tot ze bruin zien.
- Haal de vormpjes uit de oven en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Klop de eieren los in een schaal.
- Voeg de slagroom, suiker, citroenrasp en sap toe aan de eieren en meng door elkaar.
- Schenk de vulling in een maatbeker.
- Zet de taartbodempjes op een rooster in de oven.
- Schenk voorzichtig de vulling in de bodempjes.
- Bak de taartjes 18-22 min. tot de vulling net stevig is.
- Haal de taartjes uit de oven en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
- Haal de taartjes voorzichtig uit de vormpjes.
- Klop de eiwitten op hoge snelheid met een mixer.
- Zet de mixer op een lage snelheid en voeg de suiker lepel voor lepel toe.
- Klop de eiwitten op hoge snelheid verder tot ze stijf zijn en het eiwit glanst.
- Schep het eiwit op de taartjes. Je kan hiervoor een spuitzak gebruiken als je het strak wilt hebben.
- Brand met een crème brûlée brander de eiwitten tot ze bruin zien. (dit gaat heel snel)
- Bewaar de taartjes op een koele plek. Ze zijn enkele dagen houdbaar maar op de dag van het maken zijn ze het lekkerst.
Eet smakelijk!!
Groetjes, Wil