Ingrediënten
Voor de ciabatta:
- 250 gr. bloem
- 5 gr. gist
- 6 gr. zout
- 20 ml olijfolie
- 200 ml lauw-warm water
Verder nodig:
- Olijfolie
- Bloem

Een ciabatta is een Italiaans brood met een krokante korst en een luchtige binnenkant. Ik koop geregeld een ciabatta in de winkel. Ik serveer een ciabatta vaak bij soep of ik snijd hem in plakjes en maak er een lekkere vulling op. Zelf een ciabatta maken staat al een tijdje op mijn baklijstje. Nu het er eindelijk van is gekomen zal ik niet meer snel een ciabatta in de winkel kopen maar hem gewoon lekker zelf maken. Ik vind het recept verrassend eenvoudig en het resultaat is een heerlijke ciabatta met een luchtige binnenkant en een knapperige korst. Met dit recept maak je 2 ciabatta´s.
Instructie
Hoe maak je het:
- Meng de bloem, gist en zout door elkaar.
- Voeg de olijfolie en 175 ml water toe en meng door elkaar.
- Als het deeg een bal begint te vormen voeg je de rest van het water toe.
- Meng 10 min. door elkaar tot het deeg elastisch is.
- Bestrijk een vierkante bak met olijfolie.
- Doe het deeg in de bak en dek af met plasticfolie.
- Laat het deeg 1-1½ uur rijzen tot het 2x in volume is verdubbeld.
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Bestrooi je werkblad royaal met bloem. ( Het is een erg nat deeg dus gebruik genoeg bloem)
- Stort het deeg op je werkblad uit.
- Bestrooi de bovenkant van het deeg met bloem.
- Snijd het deeg met een scherp mes door midden.
- Rek de deegstrook een beetje uit en leg op de bakplaat.
- Doe bovenstaande stap ook met de andere deegstrook.
- Dek de deeg af met plasticfolie.
- Laat het deeg 5-10 min. rusten.
- Bak de ciabatta in 20-25 min. bruin en gaar.
- Laat de ciabatta afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!!
Groetjes, Wil