Ingrediënten
Ingrediënten:
Voor de chocoladebiscuit:
-
4 eieren
-
5 el water
-
snufje zout
-
150 gr. Suiker
-
75 gr. Maizena
-
75 gr bloem
-
25 gr cacao
-
3 tl bakpoeder
Voor de mousse:
-
200 ml slagroom
-
2 eieren
-
35 gr. Suiker
-
110 gr. Pure chocola
Voor de macarons:
-
200 gr. amandelmeel
-
200 gr. poedersuiker
-
1 tl cacaopoeder
-
150 gr. eiwit
-
55 ml water
-
200 gr. suiker
-
Snufje zout
Voor de ganache:
-
225 gr. Pure chocola
-
2,4 dl slagroom

Deze chocoladetaart met macarons is veel werk om te maken maar hij is ongelooflijk lekker. Hieronder kan je stap voor stap lezen hoe je de taart maakt. Deze taart heb ik gemaakt voor een bijzondere gelegenheid. Ik had mij (op aanraden van veel mensen) ingeschreven voor heel holland bakt. Tot mijn grote verbazing werd ik uitgenodigd voor de proefdag. De opdracht was: maak thuis een spektakelstuk en neem het mee naar de proefdag. Na lang denken en verschillende taarten uitproberen is het deze en nog een andere taart geworden. (De andere taart komt binnenkort op mijn blog.) Ik had als jury Francis uit seizoen 2016 en een patissier. Ze vonden mijn taart precies goed. Zoals Francis zei: 'chocoladetaart is lastig te maken, meestal is hij te droog of nat maar deze is precies goed'. Ik was natuurlijk erg blij dat ze mijn taart lekker vonden. Helaas was ik niet door naar de volgende ronde maar het was absoluut en top dag!
Instructie
Hoe maak je het:
-
Als eerste ga je de chocolademousse maken.
-
Klop de slagroom lobbig
-
Smelt de chocola au bain marie en zet aan de kant
-
Doe de eieren en suiker in een hittebestendige kom en zet op een pan met zacht kokend water
-
Klop met de mixer tot ongeveer 70 graden
-
Haal de kom van de pan en blijf mixen tot het ongeveer op lichaamstemperatuur is.
-
Spatel de gesmolten chocola door het mengsel
-
Voeg de lobbige slagroom toe en spatel rustig door.
-
Laat 3 uur opstijven in de koelkast
-
Nu ga je de macarons maken.
-
Teken op de achterkant van een bakpapier cirkels van 3 cm doosnee.
-
Leg het bakpapier op de bakplaat met de cirkels aan de onderkant.
-
Doe het amandelmeel, poedersuiker, cacaopoeder en de helft van het eiwit in een kom en roer tot een egale massa.
-
Doe het water met de suiker in een pan en breng aan de kook.
-
Doe de overige eiwitten met de snuf zout in de kom van de mixer en ga ze opkloppen als het suikerwater 113 graden is.
-
Haal het suikerwater als het 118 graden is van het vuur. Zet de mixer op een lagere snelheid en giet het suikerwater langzaam op de eiwitten.
-
Laat het mengsel kloppen tot het lichaamstemperatuur heeft.
-
Meng 1/3 van het opgeklopte eiwit met het amandelmeelmengsel, spatel rustig door.
-
Als het goed gemengd is spatel je het overige eiwit door het amandelmeelmengsel.
-
Het beslag heeft de juiste structuur als het langzaam van je spatel afvalt.
-
Doe het mengsel in een spuitzak.
-
Knip de punt van de spuitzak af en spuit de macarons op de cirkels van het bakpapier.
-
Klop de bakplaat zachtjes op het aanrecht zodat eventuele luchtbelletjes eruit gaan.
-
Laat de macarons ongeveer 1 uur drogen op kamertemperatuur. (Ze zijn goed droog als je er met je vinger aan kan komen en er blijft geen beslag aan zitten)
-
Ondertussen maak je het chocoladebiscuit.
-
Verwarm de oven voor op 175 graden.
-
Splits de eieren.
-
Klop de eiwitten met het water en het zout stijf.
-
Voeg tijdens het kloppen geleidelijk de suiker toe.
-
Klop de eidooiers er 1 voor 1 door.
-
Zeef de maizena, bloem, cacao en bakpoeder boven het eiermengsel en spatel rustig door.
-
Doe het beslag in een springvorm van 24 cm doorsnee en bak 30-35 min. in de oven.
-
Laat de chocoladebiscuit afkoelen op een rooster.
-
Verlaag de oventemperatuur naar 150 graden en bak de macarons in 14-18 min. gaar.
-
Laat de macarons op het bakpapier op een rooster afkoelen.
-
Als de macarons zijn afgekoeld haal je ze voorzichtig van het bakpapier af en bewaar je ze luchtdicht.
-
Je gaat nu de taart opbouwen.
-
Snij de chocoladebiscuit 2x horizontaal door zodat je 3 lagen chocoladebiscuit hebt.
-
Leg de onderste laag op een bord.
-
Doe de chocolademousse in een spuitzak en spuit een laagje mousse op de onderste laag biscuit.
-
Leg de volgende laag biscuit op de mousse en duw zachtjes aan.
-
Spuit weer een laagje mousse op de biscuit en leg de bovenste laag biscuit op de mousse.
-
Duw de bovenste laag zachtjes aan.
-
Zet de taart in de koelkast.
-
Maak nu de ganache.
-
Hak de chocola en doe in een hittebestendige kom.
-
Breng de slagroom aan de kook en giet over de chocola.
-
Laat 8-10 min. staan tot de chocola is gesmolten.
-
Roer rustig met de spatel door en klop de ganache daarna met een garde glad.
-
Laat de ganache 5 min. afkoelen.
-
Haal de taart uit de koelkast en zet de taart op een rooster. Zet onder het rooster een bakplaat met bakpapier.
-
Giet de ganache voorzichtig over de taart zodat de hele taart bedekt is met ganache.
-
Strijk met een paletmes het teveel aan ganache van de taart.
-
Zet de taart op een bord en bewaar in de koelkast.
-
Bewaar de overige mousse ook in de koelkast.
-
Haal de taart uit de koelkast.
-
Spuit een beetje mousse aan de achterkant van de macaron en plak deze aan de zijkant van de taart.
-
Spuit een toefje mousse op de bovenkant van de taart en leg er een macaron op.
Eet smakelijk!!
Groetjes, Wil