Chocolade-hazelnoten babka

Een babka is een zoet brood met vulling. Doordat je het deeg draait krijgt het brood een mooie vorm. Als vulling heb ik pure chocolade en hazelnoten gebruikt. Al met al een heerlijke combinatie. Ik heb een broodbakvorm gebruikt om het brood in te bakken. Heb je niet zo'n vorm dat is een cakevorm ook prima te gebruiken. De babka is op de dag van het bakken het lekkerst. Je kan de babka ook enkele dagen bewaren. De babka is dan wel wat droger maar met een beetje boter erop nog prima te eten. Het recept is voor 1 brood.

Instructie

 

Hoe maak je het: 

  • Maak eerst het voordeeg:
  • Verwarm de melk tot lauwwarm.
  • Voeg het gist en de suiker toe en meng kort door elkaar.
  • Laat het voordeeg 15 min. staan tot er belletjes in komen.
  • Doe de tarwebloem, zout, ei, boter en suiker in een kom van de mixer.
  • Voeg het voordeeg toe en mix het geheel 10-12 min.
  • Vet een kom in met een beetje olijfolie.
  • Leg het deeg in de kom en dek de kom af met plasticfolie.
  • Laat het deeg 1-1½ uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven op 175 graden.
  • Rooster de hazelnoten 4-5 min.
  • Laat de hazelnoten afkoelen en hak ze grof.
  • Maak de vulling:
  • Doe boter en suiker in een pan.
  • Laat de boter op laag vuur smelten, roer af en toe.
  • Voeg de kaneel toe en meng door elkaar.
  • Voeg de chocolade toe en meng door elkaar tot de chocolade is gesmolten.
  • Zet de vulling aan de kant tot deze is afgekoeld tot ongeveer lichaamstemperatuur.
  • Bestrooi je werkblad met bloem.
  • Rol het deeg uit tot een grote van 35x35 cm.
  • Bestrijk het deeg met de vulling maar laat de randen (3 cm ongeveer) vrij van  de vulling.
  • Strooi de hazelnoten over de vulling.
  • Rol het deeg op.
  • Snijd het deeg met een scherp mes doormidden maar laat de bovenste 2 cm aan elkaar zitten.
brood babka
  • Vouw de deeg strengen om elkaar heen.
  • Duw het uiteinde van het deeg tegen elkaar vast.
  • Bekleed een broodvorm of cakevorm met bakpapier.
  • Vouw de uiteinden van het deeg onder het deeg en leg het deeg in de vorm. (je ziet de uiteinden dus niet)
  • Dek de vorm af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats 45-50 min. rijzen.
brood babka
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
  • Bak de babka in 40-45 min. gaar en bruin.
  • Haal de babka uit de vorm en laat op een rooster afkoelen. 

 

Eet smakelijk!!

 

Groetjes, Wil