Butterkaka

Een butterkaka is een Zweeds kaneelbrood. In plaats van een brood heb ik er een krans van gemaakt. Heb je liever een brood leg dan ook een broodje in het midden van de krans. Het is een heerlijk brood met de smaak van kaneel. In het midden van elk broodje zit banketbakkersroom. Een ideaal brood als je gaat picknicken of brunchen met een grote groep. Met dit recept kan je 2 van deze kransen maken. 

 

Instructie

 

Hoe maak je het:

  • Smelt de boter op laag vuur.
  • Voeg de melk toe aan de boter. Verwarm tot ongeveer 37 graden.
  • Voeg de gist toe aan de melk en meng door elkaar.
  • Doe de kardemompoeder, zout, suiker en bloem in een kom.
  • Voeg het melk mengsel toe.
  • Voeg het ei toe en mix 10 min. 

(Is het deeg erg nat voeg dan wat extra bloem toe)

  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats 30 min. rijzen.

 

  • Maak ondertussen de vulling:
  • Meng de boter met de kaneel en basterdsuiker tot een geheel.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen.
  • Bestuif je werkblad met bloem. 
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 30x40 cm. 
  • Verdeel de boter vulling over de 2 deeglappen.
  • Rol het deeg op en snijd in 10 stukken.
  • Bekleed een springvorm van 20 cm doorsnee met bakpapier en vet de randen in.
  • Leg de deegstukjes langs de rand van de vorm.
  • Dek de vorm af met plasticfolie en laat het deeg nog 40 min. rijzen op een warme plaats.

 

  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  • Schep de banketbakkersroom in een spuitzak.
  • Spuit de banketbakkersroom in het midden van elk broodje.
  • Kluts het ei en bestrijk het brood met ei.
  • Strooi parelsuiker over het brood.
  • Bak het brood in 35 min. gaar en bruin.

(Het brood wordt snel bruin dus dek eventueel na 20-25 min. af met aluminiumfolie.)

  • Laat het brood op een rooster afkoelen.
  • Bestrooi het brood met poedersuiker voor serveren. 

 

Eet smakelijk!!

 

Groetjes, Wil