Bruin brood

Dit is een recept van een simpel maar o zo lekker bruin brood. Het brood zit tussen witbrood en volkorenbrood in. Je moet wel geduld hebben want tussendoor moet het brood rijzen en dat kost tijd. Het recept komt uit het boek brood uit eigen oven van Levine van Doorne. Ik ga dit recept zeker vaker maken want iedereen hier thuis vond het erg lekker en het  brood was dan ook zo op.

Instructie

 

Hoe maak je het:

  • Doe de tarwebloem, volkoren meel, suiker, zout, roomboter en water in een kom. 
  • Kneed met een mixer met een deeghaak in 15-20 min. door elkaar.
  • Het deeg is goed als je er een vliesje van kunt trekken.
  • Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg het deeg in de kom. 
  • Draai het deeg 1x rond zodat het hele deeg in bedekt met een laagje zonnebloemolie.
  • Dek de kom af met ingevet plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats 1 uur rijzen.

 

  • Bestrijk je werkblad licht met zonnebloemolie.
  • Stort je deeg op je werkblad.
  • Duw de lucht uit het deeg.
  • Bol je deeg op en dek het deeg af met ingevet plasticfolie.
  • Laat je deeg 20 min. rusten.

 

  • Vet ondertussen een broodbakblik of cakeblik in en bekleed met bakpapier.
  • Rol het deeg van links naar rechts uit tot het overal dezelfde dikte heeft.
  • Vouw de rechterkant net over het midden van het deeg.
  • Vouw de linkerkant over het deeg.
  • Rol het deeg nu in de lengte uit. (het deeg mag niet breder zijn dan je bakvorm)
  • Rol het deeg stevig op en knijp de naad dicht.
  • Leg het deeg met de naad naar beneden in de bakvorm.
  • Dek af met ingevet plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen.

 

  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.
  • Bak het brood 20 min. in de voorverwarmde oven.
  • Verlaag de temperatuur naar 200 graden en bak het brood nog eens 20 min. 
  • Haal het brood direct na het bakken uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

 

Eet smakelijk!!

 

Groetjes, Wil