Brioche

Een brioche stond al lange tijd op mijn lijstje om een te maken. Het is een brood dat heel zacht van smaak is. Ik had een recept van Donna Hay en ben aan de slag gegaan. Het brood was erg lekker en ik ga het zeker vaker maken. Ik vond het brood nu wat te plat, het lijkt nu meer op een cake. Gelukkig was de smaak wel goed.

Instructie

 

Hoe maak je het:

  • Meng de gist met het water in een kommetje en laat 5 min. staan. (het word een beetje klei-achtig)

  • Meng de suiker, melk en zout in een kom.

  • Doe de bloem, het gistmengsel en 2 eieren in de kom van de keukenmachine.

  • Klop 1 min. op de laagste stand door elkaar met een deeghaak.

  • Verhoog de snelheid naar de hoogste stand en voeg het melk mengsel toe. 

  • Laat 10 min. kneden tot het deeg van de rand los komt. 

  • Zet de machine op halve snelheid en voeg de boter in stukjes toe.

  • Kneed het deeg nog 6-7 min. 

  • Doe het deeg in een kom en dek af met plasticfolie. 

  • Laat het deeg op een warme plaats 2-3 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.

 

  • Vet een cakevorm in en bekleed eventueel met bakpapier.

  • Verdeel het deeg in 4 gelijke delen.

  • Kneed het deeg kort door op een licht bebloemd werkblad tot het deeg soepel is.

  • Leg het deeg in de vorm.

  • Leg een vochtige theedoek over de vorm en laat het 1 uur rusten tot het deeg in volume is verdubbeld. 

 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

  • Snij elke deegbal met een scherp mesje aan de bovenkant in.

  • Kluts het ei en bestrijk het brood met ei.

  • Bak het brood 35-40 min. in de oven tot het brood goudbruin is. 

  • Laat het brood 10 min. rusten in de vorm.

  • Laat verder afkoelen op een rooster. 

 

Eet smakelijk!!

 

Groetjes, Wil