Breekbrood met abrikozen, krenten en rozijnen

Dit breekbrood is heerlijk gevuld met abrikozen, krenten en rozijnen. Over het brood sprenkel je lekker wat glazuur. Zo'n brood staat super mooi op tafel als je bijvoorbeeld gasten krijgt die komen lunchen. Het brood is zowel lauw als koud lekker te eten. Eet het brood met een dun laagje boter.

Belangrijk: Bereid de vulling het liefst 1 dag van te voren. Heb je niet zoveel tijd dan kan 4 uur voor de tijd ook.

Instructie

 

Hoe maak je het:

  • Snij de abrikozen in kleine stukjes.

  • Doe de abrikozen, krenten en rozijnen in een kom. Schenk warm water in de kom zodat alles net onder staat.

  • Laat dit 20 min. in het water staan.

  • Giet alles af in een zeef. Hang de zeef boven een kom en dek af met folie.

  • Laat dit zo tussen de 4 uur en 1 dag staan.

 

  • Warm de melk op in een pannetje tot deze lauw-warm is.

  • Meng in een kom de boter, bloem, gist, basterdsuiker, zout, ei en melk door elkaar.

  • Was de citroen en rasp de gele schil van de citroen.

  • Voeg de citroenschil toe aan het deeg.

  • Kneed het deeg met behulp van de mixer 10-12 min.

  • Meng daarna de abrikozen, krenten en rozijnen door het deeg.

  • Vet een kom in met zonnebloemolie en leg het deeg in de kom.

  • Dek de kom af met plasticfolie.

  • Laat het deeg op een warme tochtvrije plaats 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

 

  • Vet een springvorm van 26 cm doorsnee in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

  • Strooi wat bloem op het aanrechtblad.

  • Haal het deeg uit de kom en leg op het aanrecht.

  • Duw voorzichtig de lucht uit het deeg.

  • Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken.

  • Rol van elke stukje deeg een bolletje.

  • Verdeel de bolletjes in de springvorm. (1 in het midden en de rest er om heen)

Breekbrood met abrikozen, krenten en rozijnen
  • Dek de springvorm af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen op een warme tochtvrije plaats tot het in volume is verdubbeld.

     

  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

  • Haal het plasticfolie van de springvorm en bak het brood in 25 min. gaar en bruin.

  • Haal het brood uit de springvorm en laat een beetje afkoelen op een rooster.

  • Meng de poedersuiker met 2 el water. Roer door elkaar tot je een mooi glazuur hebt.

  • Doe het glazuur in een spuitzak en spuit streepjes glazuur over het brood.

Breekbrood met abrikozen, krenten en rozijnen

Eet smakelijk!!

 

Groetjes, Wil