Ingrediënten
Voor het deeg:
-
200 gr. bloem
-
50 gr. poedersuiker
-
Snufje zout
-
100 gr. boter
-
1 eidooier
Voor de vulling:
-
12 blaadjes gelatine
-
250 gr. Bramen
-
1 blikje abrikozen (425 ml)
-
3 zakjes vanillesuiker
-
100 gr + 1 el suiker
-
200 ml slagroom
-
500 ml volle yoghurt
-
200 ml crème fraîche
Voor decoratie:
-
Verse bramen
-
Poedersuiker

Ik vind bramen heerlijk, zo ook deze taart. In de taart gaan best wat bramen en hij heeft daardoor een prachtige paarse kleur. De taart smaakt fris en is niet te zoet. Je kan met dit recept prima diepvries bramen gebruiken, zorg er dan wel voor dat je ze voor je de taart gaat maken hebt ontdooid. Voor het decoreren van de taart is het het mooist als je verse bramen gebruikt. Ik heb een gedeelte van het recept uit het taartenboek, het andere gedeelte heb ik zelf bedacht.
Instructie
Hoe maak je het:
-
Kneed de bloem, poedersuiker, een snufje zout, boter, eidooier en 1 el koud water kort met de mixer met deeghaken door, kneed daarna verder met de hand tot een glad deeg.
-
Verpak het deeg in plasticfolie en zet het deeg 30 min. in de koelkast.
-
Verwarm de oven voor op 200 graden.
-
Vet een springvorm (26 cm) in. Druk het deeg gelijkmatig als bodem in de vorm. Steek de deegbodem met een vork meerdere keren in.
-
Bak de bodem in 15-20 min. gaar en bruin.
-
Haal de taartbodem uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster.
-
Week 6 blaadjes gelatine in koud water.
-
Was de bramen en laat ze uitlekken als je verse bramen gebruikt. Gebruik je diepvries bramen zorg dan dat ze ontdooid zijn.
-
Laat de abrikozen uitlekken en vang het sap op.
-
Pureer 250 gr. bramen. (Vind je de pitjes van de bramen lekker in de taart ga dan door naar de volgende stap. Vind je de pitjes niet lekker, zeef de gepureerde bramen dan zodat alle pitjes eruit zijn.)
-
Pureer de abrikozen, 3 el abrikozensap, 2 zakjes vanillesuiker en 50 gr. Suiker.
-
Voeg de gepureerde bramen toe en meng alles goed door elkaar.
-
Knijp de gelatine goed uit en laat hem op een laag vuur oplossen. Roer 4 el bramenpuree door de opgeloste gelatine. Spatel de gelatine nu door het bramenmengsel.
-
Zet het bramenmengsel 20 min. in de koelkast tot het begint te geleren.
-
Klop ondertussen de slagroom lobbig.
-
Haal het bramenmengsel uit de koelkast en spatel de slagroom erdoor.
-
Sluit de taartvorm weer om de bodem. Giet het bramenmengsel op de bodem.
-
Dek de taart af met plasticfolie en zet in de koelkast. Laat de taart ongeveer 1,5 uur in de koelkast staan.
-
Week 6 blaadjes gelatine in koud water.
-
Mix de yoghurt, de crème fraîche, 1 zakje vanillesuiker en 50 gr. suiker door elkaar tot de suiker is opgelost in het yoghurtmengsel.
-
Knijp de gelatine goed uit en laat hem oplossen op laag vuur. Roer 4 el van het yoghurtmengsel door de opgeloste gelatine. Spatel de gelatine nu door het yoghurtmengsel.
-
Giet het yoghurtmengsel voorzichtig over het bramenmengsel in de taartvorm.
-
Dek de taart af met plasticfolie en zet minimaal 4 uur in de koelkast.
-
Decoreer de taart vlak voor serveren met de verse bramen en een beetje poedersuiker.

Eet smakelijk!!
Groetjes, Wil