Bramencharlotte

Het is augustus en het is dus bramentijd. Ik ben dol op bramen dus ik heb weer een recept met bramen in de hoofdrol gemaakt. Deze keer is het een bramencahrlotte geworden. Ik vind charlotte´s er altijd zo mooi uitzien. Ik heb een lint om de charlotte gedaan zodat het er nog mooier uitziet. Het is wel even werk om de charlotte te maken. Vind je het nu teveel werk om zelf de lange vingers en biscuit te maken dan kan je natuurlijk ook lange vingers uit de winkel gebruiken. I.p.v de biscuit kan je ook cake gebruiken. Je kan met ongeveer 6 personen van de charlotte eten. Heb je geen charlottevorm in huis dan kan je ook prima een kwark bak van 1 liter inhoud gebruiken. 

De charlotte is een beetje scheef zoals je op de foto kan zien. Ik heb de charlotte iets te vroeg uit de vorm gehaald waardoor hij scheef zakte. Heb dus geduld en haal de charlotte niet te vroeg uit de vorm.

Instructie

 

Hoe maak je het:

  • Je start met het maken van de lange vingers.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eidooiers met de helft van de suiker los.
  • Doe de eiwitten en het zout in een kom en klop de eiwitten stijf.Voeg tijdens het kloppen de rest van de suiker toe.
  • Spatel de eidooiers door de opgeklopte eiwitten.
  • Zeef de bloem en maizena in 2 gedeeltes boven de eiwitten. Spatel rustig door elkaar.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe het mengsel in een spuitzak. Knip de punt van de spuitzak tot je een opening hebt van ongeveer 1 cm.
  • Meet de hoogte en omtrek van de vorm op.
  • Teken dat op bakpapier. Leg de getekende kant naar beneden op de bakplaat.
  • Spuit streepjes beslag op de bakplaat. Spuit het beslag dicht naast elkaar zodat de lange vingers aan elkaar vast bakken.  
  • Strooi met behulp van een theezeefje van suiker over de lange vingers.Blaas de overtollige suiker van de bakplaat.
  • Bak de lange vingers in 15-18 min. bruin en gaar.
  • Laat de lange vingers afkoelen op een rooster.

 

  • Maak ondertussen het biscuit: 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Smelt de boter in een pan.
  • Klop de eieren met suiker luchtig in 5-8 min. 
  • Zeef de bloem in 2 gedeeltes boven de eieren en spatel rustig door elkaar
  • Spatel de boter door het mengsel. 
  • Giet het beslag op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Strijk het beslag vlak. 
  • Bak de biscuit 6-10 min. tot de biscuit mooi bruin is.
  • Haal de biscuit uit de oven, verwijder het bakpapier en laat volledig afkoelen op een rooster.

 

  • Maak de bavarois:
  • Week de gelatine in koud water.
  • Doe de bramen in een pan en breng ze aan de kook.
  • Laat de bramen onder voortdurend roeren 2-3 min. doorkoken.
  • Pureer de bramen in de pan. ( Pas op voor spetters)
  • Schenk de bramen in een zeef zodat alleen het sap over blijft.
  • Doe de gelatine met aanhangend water in een pan en laat het oplossen.
  • Schep 2 el bramensap door de gelatine en roer goed door.
  • Roer de gelatine door het bramensap.
  • Laat het bramensap afkoelen tot lichaamstemperatuur.
  • Klop ondertussen de slagroom met de suiker lobbig.
  • Spatel de slagroom door het bramensap.

 

  • Je gaat de bramencharlotte nu opbouwen:
  • Zet de lange vingers langs de rand van de vorm.
  • Steek met een koeksteker 3 cirkels uit de biscuit die tussen de lange vingers in de vorm passen.
  • Leg een biscuit cirkel op de bodem van de vorm.
  • Giet de helft van de bramenbavarois in de vorm.
  • Leg een biscuit cirkel op de bavarois.
  • Schenk de rest van de bavarois in de vorm.
  • Leg bovenop de laatste biscuit cirkel.
  • Zet de charlotte 4-5 uur in de koelkast om op te stijven.

 

  • Klop de slagroom met de vanillesuiker en klop-fix stijf.
  • Doe de slagroom in een spuitzak en bewaar in de koelkast tot gebruik. 

 

  • Haal de charlotte voorzichtig uit de vorm. 
  • Strik eventueel een mooi lint om de charlotte.
  • Spuit toeven slagroom op de bovenkant van de charlotte.
  • Leg de verse bramen op de slagroom.
  • Bestrooi de bramen met poedersuiker. 

 

Eet smakelijk!!

 

Groetjes, Wil