Appeltaartjes met karamel

Appel en karamel vind ik een heerlijke combinatie. Heerlijke warme smaken die je wilt blijven eten. Ik heb ervoor gekozen om kleine taartjes te maken. Je maakt deze taartjes in een muffinvorm. Je kan dit recept natuurlijk ook gebruiken om er een grote appeltaart van te maken. Gebruik dan een springvorm met een doorsnee van 24 cm.

Instructie

 

Hoe maak je het:

  • Je start met het maken van de karamelsaus.

  • Doe de suiker in een pan en laat rustig smelten. Schud af en toe met de pan zodat alle suiker smelt tot karamel. 

  • Verwarm in een andere pan ondertussen de slagroom tot tegen het kookpunt. 

  • Als alle suiker is gesmolten voeg je de slagroom toe. (Pas op: het gaat erg bubbelen!!) Roer dit goed door. 

  • Haal de pan van het vuur en voeg de boter toe. Roer rustig door tot alle boter is opgenomen. 

  • Voeg een snufje zout toe en roer dit er ook doorheen. 

  • Giet de karamel in een schaal, doe er een plasticfolie over en laat afkoelen. 

 

  • Mix de boter met de suiker door elkaar tot je een egale massa hebt.

  • Was de citroen en dep droog.

  • Rasp de schil van de citroen en voeg toe aan de boter.

  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en het zout boven de kom en meng door elkaar.

  • Kluts het ei en voeg ¾ deel ei toe.

  • Mix door elkaar tot een egale massa.

  • Verpak het deeg in plasticfolie en leg 30-60 min. in de koelkast.

 

  • Verwarmd de oven voor op 190 graden.

  • Vet een muffinvorm goed in.

  • Knip van bakpapier strookjes en leg die in de muffinvorm zodat de taartjes er straks makkelijk uit gaan.

muffinvorm bekleden
  • Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken.

  • Verdeel de deegstukken over de vormpjes zodat de vormpjes bedekt zijn met deeg. 

  • Strooi op alle deegbodempjes ½ tl karamel kloppudding poeder.

appeltaartjes
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij in kleine stukjes.

  • Meng de suiker en de rest van de kloppudding poeder door de appels.

  • Verdeel de appelstukjes over de bodempjes.

  • Bak de taartjes 25-30 min. gaar en bruin.

 

  • Laat de taartjes eerst 10 min. afkoelen in de muffinvorm.

  • Haal de taartjes uit de muffinvorm en laat verder afkoelen op een rooster.

 

  • Klop de slagroom met vanillesuiker en klop-fix stijf.

  • Serveer de taartjes met slagroom en een lepel karamelsaus. 

 

Eet smakelijk!!

 

Groetjes, Wil