Appel kruimelvlaai met banketbakkersroom

Een appel kruimelvlaai vinden wij erg lekker. Er leuk dus om zelf te maken. Ik voegde een laagje banketbakkersroom toe aan de taart waardoor wij hem nog lekkerder vinden. Bak de taart iets onder het midden in de oven zodat de bodem van de vlaai ook goed gaar wordt. Je kan met 8-10 personen van deze taart eten.  

 

Instructie

 

Hoe maak je het: 

  • Verwarm de melk tot deze lauw is en meng de gist erdoor.
  • Doe de bloem, suiker, boter, zout en eidooier in een kom.
  • Maak een kuiltje in het midden en schenk de melk erbij. 
  • Kneed alles door elkaar tot je een soepel deeg hebt.
  • Bestrooi een kom licht met bloem.
  • Maak een bal van het deeg en leg in de kom.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 30 min. rijzen.
  • Maak ondertussen de vulling, banketbakkersroom en kruimellaag.
  • Meng de poeder voor de banketbakkersroom en het water door elkaar en mix met een garde tot een egale massa.
  • Bewaar in de koelkast tot gebruik.
  • Schil de appels en snij in kleine stukjes.
  • Voeg de suiker, jam en kaneel toe.
  • Doe de appels in een pan en breng aan de kook.
  • Kook de appels onder af en toe roeren 3-4 min. zodat ze wat zachter zijn.
  • Giet de appels af in een zeef en laat goed uitlekken. 
  • Maak nu de kruimellaag.
  • Doe de suiker, boter en bloem in een kom.
  • Meng met je vingertoppen door elkaar zodat er kruimels ontstaan. Meng niet te lang door.

 

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Vet een vlaaivorm in.
  • Rol het deeg op een werkblad dat licht met bloem bestoven is uit tot een dikte van ½ cm. 
  • Bekleed de vlaaivorm met het deeg.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Schenk de banketbakkersroom in de vlaaivorm
  • Schep het appelmengsel op de banketbakkersroom.
  • Strooi de kruimellaag over de appels.
  • Bak de vlaai iets onder het midden van de oven in 30-35 min. gaar.
  • Haal de vlaai uit de oven en laat de vlaai afkoelen op een rooster. 

 

  • Haal de vlaai uit de vorm en bestrooi de rand met poedersuiker.
  • Serveer eventueel met een toef slagroom.  

 

Eet smakelijk!! 

 

Groetjes, Wil