Ingrediënten
Voor het deeg:
-
500 gr. bloem
-
10 gr. zout
-
12 gr. gedroogde gist
-
50 gr. suiker
-
25 gr. boter
-
1 ei
-
235 ml melk
-
250 gr. koude boter
Voor de vulling:
-
200 gr. banketbakkersroom
-
250 gr. verse aardbeien
Verder nodig:
-
1 ei
Toen wij een aantal jaren geleden op vakantie waren in Zweden at ik daar bij een bakker aardbeien krakelingen. Ik vond ze er zo mooi uitzien en ze waren erg lekker dat ze op mijn baklijstje kwamen. Het heeft even geduurd maar ik heb ze nu toch gemaakt. Je bent wel even bezig om ze te maken want het deeg moet tussendoor vaak koelen in de koelkast. Maak de krakelingen met verse aardbeien want dan zijn ze het lekkerst. Met dit recept maak je 16 aardbeien krakelingen.
Instructie
Hoe maak je het:
-
Meng de bloem, zout, gist, suiker, 25 gr. boter, ei en melk tot een soepel deeg.
-
Maak er een bol van en verpak in plasticfolie.
-
Leg het deeg 30 min. in de koelkast.
-
Leg de 250 gr. boter tussen 2 vellen plasticfolie en rol de boter tot een vierkant met een dikte van 1 cm.
-
Bestrooi het aanrecht licht met bloem.
-
Leg de deegbol op het aanrecht en duw een beetje plat.
-
Rol 4 punten aan het deeg.
-
Leg de plak boter in het midden op het deeg en vouw de punten eroverheen zodat de boter volledig is bedekt.
-
Rol het deeg uit in de lengte zodat het 3x zo lang is.
-
Vouw het deeg in drieën.
-
Draai het deeg een kwartslag en rol het nu uit tot het 3x zo breed is.
-
Vouw het deeg weer in drieën en verpak in plasticfolie.
-
Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
-
Rol het deeg nog 1x uit in de eerste richting en vouw weer in drieën.
-
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het deeg 30 min. rusten in de koelkast.
-
Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven aanrecht tot een lap van 40x40 cm.
-
Snij 16 repen van 2,5x40 cm uit het deeg.
-
Draai de deegrepen als een spiraal.
-
Vorm het deeg tot een krakeling.
-
Leg de krakelingen op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
-
Dek ze af met plasticfolie en laat de krakelingen 1 uur rijzen.
-
Verwarm de oven ondertussen voor op 220 graden.
-
Maak de banketbakkersroom zoals aangegeven staat op de verpakking.
-
Doe de banketbakkersroom in een spuitzak.
-
Spuit de banketbakkersroom in de openingen van de krakelingen.
-
Bak de krakelingen in 15-20 min. gaar en bruin.
-
Laat de krakelingen afkoelen op een rooster.
-
Was de aardbeien en dep ze droog.
-
Verwijder de kroontjes en snij ze in plakjes/stukjes.
-
Verdeel de aardbeien over de krakelingen.
-
Serveer direct.
Eet smakelijk!!
Groetjes, Wil