Oranje koeken met sinaasappel

Heerlijke oranje koeken voor Koningsdag of een andere feestelijke dag natuurlijk. De koeken zijn eigenlijk cakejes. De koek bestaat voor het grootste gedeelte uit cake. Als topping zit er een laagje oranje glazuur over. Ik heb de glazuur gemaakt van wortelsap. Het wortelsap geeft de glazuur een mooie oranje kleur. Je kan natuurlijk ook oranje kleurstof gebruiken. Ik heb voor een extra lekkere smaak sinaasappelrasp toegevoegd aan de koeken. Het is een simpel recept waarbij kinderen ook goed kunnen helpen om deze heerlijke koeken te maken. Ik gebruik voor dit recept kleine losse vormpjes met kartelrand. Je kan ook prima andere vormpjes of een springvorm gebruiken. Met dit recept maak je 8 grote oranje koeken. 

Instructie

 

Hoe maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Mix de boter en suiker romig.
  • Voeg de eieren 1 voor 1 toe.
  • Voeg de bloem toe.
  • Was de sinaasappel en dep droog.
  • Rasp de oranje schil van de sinaasappel en voeg toe aan het beslag.
  • Mix het beslag 3-4 min. 
  • Vet de vormpjes goed in en verdeel het beslag over de vormpjes. 
  • Bak de koeken in 25-30 min. gaar.
  • Laat de koeken 5-10 min. afkoelen in de vormpjes en haal ze daarna voorzichtig uit de vormpjes.
  • Laat de koeken afkoelen op een rooster.

 

  • Meng voor het glazuur de poedersuiker met het wortelsap. 
  • Dip de koeken in de glazuur en strijk ze glad af. 
  • Laat de glazuur uitharden.
  • Bewaar de koeken luchtdicht. De koeken zijn zo een dag of 4 houdbaar. 

 

Eet smakelijk!!

 

Groetjes, Wil