Bolussen

Mijn ouders komen beide uit Zeeland. Als ze dus naar Zeeland gaan brengen ze bolussen mee. Ik ben dol op bolussen. Ik had ze dus ook al een tijdje op mijn baklijstje staan. Bolussen zijn niet super moeilijk te maken. Houd er rekening mee dat je ze niet te lang bakt. Als je ze te lang bakt zijn ze droog en veel minder lekker. Een bolus hoort lekker smeuïg te zijn dus houd de baktijd in de gaten. Met dit recept maak je 12 bolussen. 

Instructie

 

Hoe maak je het:

  • Meng bloem, zout, gist en suiker in een kom. 
  • Voeg het ei toe.
  • Verwarm de melk tot lauwwarm en voeg toe aan de bloem.
  • Mix alles in 10 min. tot een deeg. 
  • Voeg de boter toe en mix tot de boter is opgenomen in het deeg. 
  • Vet een kom licht in met zonnebloemolie.
  • Leg het deeg in de kom en dek de kom af met plasticfolie.
  • Laat het deeg op een warme plaats 1 uur rijzen. 

 

  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Maak een schone theedoek ligt vochtig met water.
  • Leg de theedoek op je werkblad.
  • Meng de donkere basterdsuiker met de kaneel.
  • Schep een paar eetlepels suiker op de theedoek en verdeel over de theedoek.
  • Haal de deeg uit de kom en leg op de theedoek.
  • Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken.
  • Bol de stukken deeg op in de suiker. (Schep af en toe een nieuwe lepel suiker op de theedoek.)
  • Rol de deegbolletjes uit tot een streng van 35-40 cm lengte.
  • Rol de deegstrengen op tot een bolus.
  • Leg de bolussen op een bakplaat.
  • Dek de bakplaat af met plasticfolie en laat de bolussen 1 uur rijzen. 

 

  • Verwarm de oven voor op 250 graden.
  • Bak de bolussen 6-8 min. 
  • Haal de bolussen uit de oven en schep ze gelijk van de bakplaat af. Leg de bolussen op een schoon bakpapier en laat ze volledig afkoelen. 
  • Bewaar de bolussen luchtdicht. 

 

 

Eet smakelijk!!

 

Groetjes, Wil