Erwtensoep

Dit is het erwtensoep recept van mijn moeder. Ik ben dol op erwtensoep en dan heb ik natuurlijk het allerliefst de erwtensoep van mijn moeder. Ik heb haar het recept gevraagd en ondertussen heb ik het zelf al een heel aantal keer gemaakt en het is altijd weer heerlijk. Je bent wel een tijd bezig in de keuken maar het resultaat is een grote pan vol heerlijk soep. Als je de soep laat afkoelen kan je hem goed invriezen.

Instructie

Hoe maak je het:

  • Leg de hamschijven en karbonades op een bord en bestrooi met peper en zout. Doe het vlees in een pan met water en breng aan de kook. Kook het vlees 1,5 -2 uur.

  • Doe de spliterwten in een zeef en spoel goed af. Doe de spliterwten in de soeppan en voeg water toe zodat de pan halfvol is. Breng aan de kook.

  • Snij de uien in ringen.

  • Maak de prei schoon en snij in ringen.

  • Schil met een dunschiller de wortel en snij ook in ringen.

  • Maak de spruitjes schoon en snij de spruiten doormidden.

  • Punt de boontjes en snij doormidden.

  • Snij de schil van de knolselderij. Snij een schijf van de knolselderij en snij die in blokjes.

  • Als je soep kookt voeg je de gesneden groente, zuurkoolspek en de bouillon blokjes toe.

  • Laat de soep ongeveer 2,5 uur koken. Zet je fornuis op een lage stand en blijf goed roeren want erwtensoep brand snel aan!!

  • Verwarm ondertussen de rookworst 20 min. in een pan water dat tegen de kook aan is.

  • Snij de rookworst in stukken.

  • Laat het vlees wat afkoelen, verwijder de botten en snij het vlees in stukjes.

  • Heeft de soep 2,5 uur gekookt, haal dan het zuurkoolspek uit de pan. Snij het vet laagje eraf en snij het vlees in stukjes.

  • Doe al het vlees in de pan bij de soep en roer goed door.

  • Pluk de selderij blaadjes van de steeltjes, was de blaadjes en laat uitlekken. Snij de selderij fijn en en voeg toe aan de soep.

  • Is de soep erg dik voeg dan wat water toe.

  • Wil je de soep invriezen: laat de soep helemaal afkoelen. Schep de soep in bakjes en vries in.

  • Wil je de soep daarna weer eten: Haal ruim van te voren de soep uit de vriezer en warm op in een pan met een laagje water. Let op dat je je fornuis niet te hard zet!

erwtensoep

Eet smakelijk!!

 

Groetjes, Wil